Tai bene mėgstamiausias Mildos pyragas. Receptą Do rado čia ir kepė jau bent šimtą kartų, eksperimentuodama vis su skirtingais miltais ir proporcijom. Su šiuo receptu ji dalyvavo Ką valgo veganai? organizuotame konkurse.
Šiaip šis
pyragas turėtų patikti net ir tiems, kurie anksčiau turėjo nekokios
patirties su morkų pyragais ir nusprendė, kad jų nemėgsta. Jis drėgnas,
saldus, labai morkinis ir velniškai skanus bei kvapnus.
Tiesa, pyragui prireiks sąlyginai nemažai cukraus beigi aliejaus, tad jei vengiate kurio nors iš šių produktų, siūlom išbandyti Avižinį bananų pyragą arba Obuolių apkepą.
Reikės:
- 2 st. smulkiai tarkuotų morkų. Tinka sūrio tarka; burokinė gal šiek tiek per stambi. Matuoti jau sutarkuotas, šiek tiek spustelint stiklinėn.
- 1,5 stiklinės avižų miltų. Galima naudoti ir kvietinius: tiek rafinuotus, tiek pilno grūdo - bet tuomet geriau pilno grūdo, nes pyragas bus daug skanesnis ir turtingesnis.
- ~0,7 st. cukraus. Bus saldu. Saldumas, aišku, priklauso ir nuo morkų (kaip, beje, ir pačio pyrago tekstūra).
- ~0,4 st. aliejaus. Geriau beskonio, pvz., rafinuoto saulėgrąžų.
- 1 a. š. kepimo miltelių,
- trupučio vanilinio cukraus,
- žiupsnio druskos,
- kokoso drožlų pabarstymui.
Ką daryti:
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
Ant sutarkuotų morkų suberti visą cukrų, išmaišyti ir palikti kurį laiką
ramybėje, kol cukrus ištirps ir morkos išleis savo sultis. Kuo ilgiau
laikysit morkas, tuo geriau, bet bent 20 minučių būtų optimalu.
Atskirame inde sumaišyti visus sausus dalykus, išskyrus kokoso drožles.
Nors galit įmaišyt ir kokoso drožlių, jei mėgstat jas kepinio viduje.
Sausus dalykus ir aliejų gerai įmaišyti į morkas. Neišsigąskit, jei
tešla gausis neskysta. Ji tokia ir turi būti, o jeigu tarkavot morkas
bulvių tarkavimo mašina - bus visai skysta. Bet
kuriuo atveju, jeigu morkos sultingos, kantriai palaukėt, kol ištirps
cukrus, ir nepadauginot miltų - jokio papildomo skysčio neturėtų
prireikti. Svarbu, kad gerai viską išmaišytumėt.
Sukrėsti viską į aliejumi pateptą kepimo formą. Per daug nespaudžiant
tolygiai paskirstyti. Pabarstyti kokoso drožlėmis. Pyragą nuotraukoje kepėm ~17 cm skersmens formoje - buvo nelabai storas.
Kepti ~40 minučių 180 laipsnių temperatūroje, bet geriau maždaug
pusvalandžio dėl visa ko patikrinti, ar kartais dar neiškepė, ir
atitinkamai pakoreguoti temperatūrą, nes kokoso drožlės yra linkusios
greitai suanglėti. :'D Gali reikėti kepti ir gerokai ilgiau - tai
priklauso nuo labai daug dalykų, tai irgi neišsigąskit, jei po 40
minučių patikrinus dantų krapštuku, jis vis dar bus tešluotas. Iškepęs
pyragas bus drėgnas (ypač jei naudojat avižų miltus), bet įsmeigtas ir
ištrauktas dantų krapštukas turi būti švarus.
Mildai skaniausias šiltas, o Dovilei - kaip tik atšalęs.
Mildai skaniausias šiltas, o Dovilei - kaip tik atšalęs.
Aciu uz recepta, ir ka as be Jusu puslapio daryciau :) Pyragas jau kepa, laukiu nesulaukiu kada galesiu paragauti.
ReplyDeletePyragas gavosi labai skanus! Kita karta pabandysiu itarkuoti citrinos zieveles arba apelsino, man atrodo, skonis butu idomesnis. Butinai psilankysim Jusu puslapyje ir vel!
ReplyDeleteDžiaugiuosi! Kažkas citrusinio turėtų puikiai derėti, kai kepsiu šį pyragą, tikiuosi, nepamiršiu šio komentaro -- pabandysiu ir aš tokį derinį. : )
DeleteLabai geras receptas, ačiū. Vietoj paprasto alyvuogių aliejaus naudojau kokosų aliejų ir jo dėjau šiek tiek daugiau, į tešlą įbėriau dvi geras saujas kokoso drožlių, pyrago viršų pabarsčiau rudu cukrum, į pyragą pyliau šiek tiek citrinos sulčių ir sodą nugesinau actu. Ateityje ketinu pagaminti glajų iš kokybiško kokoso pieno, margarino ir citrinos sulčių, cukraus. Pyragas kvepia skaniai, šlapias, primena avižinius sausainius :)
ReplyDeleteP.S. Kepiau ilgai, tol kol gražiai apskrudo, pyrago viršus dėl pabarstyto rudo cukraus tapo traškus :)
ReplyDeleteKepiau su grikiu miltais - nesigavo :(
ReplyDeleteVietoje avižinių naudojau žalių grikių miltus. Pavyko puikiai.
ReplyDelete