Mes skubam, lekiam, o mūsų blog'as liūdi. Nors skaniai paeksperimentuoti spėjam, bet užrašyti jau nelabai. Bet mes atsigriebsim! O dabar mums talkina ir nuostabiai skaniu receptu dalinasi mūsų draugė Paulina. Kaip gera turėti draugų - ir skaniais dalykais apdovanoja, ir dar virtuvės paslaptimis dalinasi! Taigi, prašom, paskaitykite, ir virti skubėkite - dabar visur apelsinams nuolaidos :D
Apelsinų džemas ir saulėgrąžų sviestas |
Pirmą kartą susipažinau su apelsinų džemu prieš trejus metus. Reikėjo
sugalvoti, ką padovanoti keletui žmonių Kalėdų proga. Interneto visagalio
pagalba atkeliavau į vieną tinklaraštį, kuriame buvo šis paprastas receptas,
kuriuo tuoj tuoj pasidalinsiu. Tais metais džemas buvo puikiai įvertintas
siauroje auditorijoje, tad 2014-ųjų metų Kalėdų proga nusprendžiau vėl jo
išvirti, jau platesniam draugų ratui. Galiu tvirtinti, kad mažas stiklainėlis
šio saldaus stebuklo yra puikiausia dovana. Ir nebūtinai Kalėdų proga!
Reikės:
- 2 kg nuluptų apelsinų
- 2 citrinų
- 1 kg uogienių cukraus
- 0,5 kg paprasto cukraus
Apelsinus ir citrinas, kol jie
dar su žievelėmis, reikia užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti apie 15 min.
Pakartoti tai dar tris kartus. Viskas tam, kad nuo vaisių nusiimtų žievelę
dengiantis vaškinis sluoksnis. Skustuku nuskusti žieveles – pasistenkite, kad
neliktų baltų žievių nei ant žievelių, nei ant vaisių. Nuskustas žieveles
supjaustykite šiaudeliais ar kaip tik jums patinka ir atidėkite į šalį.
Apelsinus ir citrinas supjaustykite žiedais, išrinkite sėklytes.
Vaisių žiedus ir pjaustytas
žieveles sudėkite į didelį dubenį, o dar geriau – į puodą, kuriame virsite
džemą – ir užpilkite cukrumi. Palikite per naktį. Pernakt turėtų atsirasti
sulčių sulig vaisių viršumi, jei taip neatsitiktų, tuomet įpilkite šiek tiek
vandens.
Viską permaišyti ir statyti ant
viryklės. Nuo užvirimo virti dar 30 min., vis maišant. Tuomet nukelti nuo
ugnies ir palikti 3 valandoms, kad atvėstų. Virimo – vėsinimo ceremoniją
pakartoti dar 2 kartus. Džemas nebus labai tirštas, pjaustyti peiliais tikrai
nereikės. Neišsigąskite (kaip aš), jei atrodys, kad jis visai netirštėja!
Sutirštės, kadangi vėliau vis tiek turės būti laikomas šaldytuve.
Kai išvirsite džemą paskutinį
kartą, sudėkite į stiklainėlius. Jų aš nekaitinu, tiesiog prieš tai švariai
išplaunu, ir tiek.
Džemą vartokite su kuo tik
sugalvosite – ant batono, ant blynų ar vieną. Skonis ir kvapas išties puikus,
vaisių žievelės susicukruoja ir, nors jau pačios iš savęs turi kartumo, bet priduoda
labai gero aromato džemui.
Skanaus skanavimo!
Labai gardu šitą džemą valgyti taip: ant trapučio/duonos užtepti saulėgrąžų sviesto, o tada - apelsinų džemo.
Labai gardu šitą džemą valgyti taip: ant trapučio/duonos užtepti saulėgrąžų sviesto, o tada - apelsinų džemo.
Ir, žinoma, pamiršau parašyti, kad iš tokio kiekio, koks čia nurodytas, gaunasi maždaug 2 litrai džemo! :D
ReplyDeleteAnt uogienių cukraus parašyta, kad virti tik 10-15 min., tai gal jį sudėti tik trečio virimo metu? Ir jame (bent jau „Dansukker“) yra konservanto kalio sorbato, tai nebūtina laikyti šaldytuve :)
ReplyDelete