2014-03-16

Morkų pyragas

Tai bene mėgstamiausias Mildos pyragas. Receptą Do rado čia ir kepė jau bent šimtą kartų, eksperimentuodama vis su skirtingais miltais ir proporcijom. Su šiuo receptu ji dalyvavo Ką valgo veganai? organizuotame konkurse
Šiaip šis pyragas turėtų patikti net ir tiems, kurie anksčiau turėjo nekokios patirties su morkų pyragais ir nusprendė, kad jų nemėgsta. Jis drėgnas, saldus, labai morkinis ir velniškai skanus bei kvapnus. 
Tiesa, pyragui prireiks sąlyginai nemažai cukraus beigi aliejaus, tad jei vengiate kurio nors iš šių produktų, siūlom išbandyti Avižinį bananų pyragą arba Obuolių apkepą


Reikės: 
  • 2 st. smulkiai tarkuotų morkų. Tinka sūrio tarka; burokinė gal šiek tiek per stambi. Matuoti jau sutarkuotas, šiek tiek spustelint stiklinėn.
  • 1,5 stiklinės avižų miltų. Galima naudoti ir kvietinius: tiek rafinuotus, tiek pilno grūdo - bet tuomet geriau pilno grūdo, nes pyragas bus daug skanesnis ir turtingesnis.
  •  ~0,7 st. cukraus. Bus saldu. Saldumas, aišku, priklauso ir nuo morkų (kaip, beje, ir pačio pyrago tekstūra).
  • ~0,4 st. aliejaus. Geriau beskonio, pvz., rafinuoto saulėgrąžų.
  • 1 a. š. kepimo miltelių,
  • trupučio vanilinio cukraus,
  • žiupsnio druskos,
  • kokoso drožlų pabarstymui. 

Ką daryti:
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Ant sutarkuotų morkų suberti visą cukrų, išmaišyti ir palikti kurį laiką ramybėje, kol cukrus ištirps ir morkos išleis savo sultis. Kuo ilgiau laikysit morkas, tuo geriau, bet bent 20 minučių būtų optimalu. Atskirame inde sumaišyti visus sausus dalykus, išskyrus kokoso drožles. Nors galit įmaišyt ir kokoso drožlių, jei mėgstat jas kepinio viduje.
Sausus dalykus ir aliejų gerai įmaišyti į morkas. Neišsigąskit, jei tešla gausis neskysta. Ji tokia ir turi būti, o jeigu tarkavot morkas bulvių tarkavimo mašina - bus visai skysta. Bet kuriuo atveju, jeigu morkos sultingos, kantriai palaukėt, kol ištirps cukrus, ir nepadauginot miltų - jokio papildomo skysčio neturėtų prireikti. Svarbu, kad gerai viską išmaišytumėt.
Sukrėsti viską į aliejumi pateptą kepimo formą. Per daug nespaudžiant tolygiai paskirstyti. Pabarstyti kokoso drožlėmis. Pyragą nuotraukoje kepėm ~17 cm skersmens formoje - buvo nelabai storas.
Kepti ~40 minučių 180 laipsnių temperatūroje, bet geriau maždaug pusvalandžio dėl visa ko patikrinti, ar kartais dar neiškepė, ir atitinkamai pakoreguoti temperatūrą, nes kokoso drožlės yra linkusios greitai suanglėti. :'D Gali reikėti kepti ir gerokai ilgiau - tai priklauso nuo labai daug dalykų, tai irgi neišsigąskit, jei po 40 minučių patikrinus dantų krapštuku, jis vis dar bus tešluotas. Iškepęs pyragas bus drėgnas (ypač jei naudojat avižų miltus), bet įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas turi būti švarus.

Mildai skaniausias šiltas, o Dovilei - kaip tik atšalęs.

7 comments :

  1. Aciu uz recepta, ir ka as be Jusu puslapio daryciau :) Pyragas jau kepa, laukiu nesulaukiu kada galesiu paragauti.

    ReplyDelete
  2. Pyragas gavosi labai skanus! Kita karta pabandysiu itarkuoti citrinos zieveles arba apelsino, man atrodo, skonis butu idomesnis. Butinai psilankysim Jusu puslapyje ir vel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Džiaugiuosi! Kažkas citrusinio turėtų puikiai derėti, kai kepsiu šį pyragą, tikiuosi, nepamiršiu šio komentaro -- pabandysiu ir aš tokį derinį. : )

      Delete
  3. Labai geras receptas, ačiū. Vietoj paprasto alyvuogių aliejaus naudojau kokosų aliejų ir jo dėjau šiek tiek daugiau, į tešlą įbėriau dvi geras saujas kokoso drožlių, pyrago viršų pabarsčiau rudu cukrum, į pyragą pyliau šiek tiek citrinos sulčių ir sodą nugesinau actu. Ateityje ketinu pagaminti glajų iš kokybiško kokoso pieno, margarino ir citrinos sulčių, cukraus. Pyragas kvepia skaniai, šlapias, primena avižinius sausainius :)

    ReplyDelete
  4. P.S. Kepiau ilgai, tol kol gražiai apskrudo, pyrago viršus dėl pabarstyto rudo cukraus tapo traškus :)

    ReplyDelete
  5. Kepiau su grikiu miltais - nesigavo :(

    ReplyDelete
  6. Vietoje avižinių naudojau žalių grikių miltus. Pavyko puikiai.

    ReplyDelete