2016-01-15

Kūdi žemaičiai ARBA Veganiški žemaičių blynai


Kai kurie galvoja, kad būdamas veganu negali valgyti daugybės tradicinių patiekalų. Tai ne visai tiesa. Galima pasigaminti daugumą lietuvio skrandžiui iki skausmo (kartais tikrąja to žodžio prasme) pažįstamų patiekalų, tik reikia juos šiek tiek pamodifikuoti. O modifikuoti mes mėgstam. Dalinamės dar viena mūsų kulinarine modifikacija.

Dešimčiai blynų:
  • 1 kg bulvių
  • 2 v. š. miltų
  • 1 v. š. krakmolo
  • 2 v. š. maltų linų sėmenų + 5 v. š. vandens
  • 1,5 vidutinės morkos (150 g)
  • 50 g raudonos ar geltonos paprikos
  • 50 g špinatų
  • 60 g salierų
  • 0,5 didesnio svogūno (60 g)
  • 0,5 a. š. kmynų
  • 0,5 a. š. kalendros sėklų
  • saujelė petražolių
  • žiupsnis druskos
Ką daryti?
  1. Sėmenis sumaišyti su vandeniu ir palikti brinkti.
  2. Bulves švariai nuplauti, išvirti su lupena. Išvirus nulupti, sugrūsti arba sumalti per mėsmalę. Sumaišyti su miltais, krakmolu ir sėmenimis. Pagal skonį pasūdyti. Jeigu matote, kad tešla per trapi formavimui, pilkite po valgomąjį šaukštą vandens, kol taps tinkama. Tešla paruošta!
  3. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti, kol pradės darytis permatomas. Suberti tarkuotas morkas ir kartais pamaišant kepti kol pradės skrusti. Tada dėti smulkiai supjaustytą salierą ir papriką, paskaninti prieskoniais. Kepti, kol daržovės suminkštės. Išjungus ugnį įmaišyti kapotus špinatus. Įdaras irgi paruoštas!
  4. Dabar beliko iš viso šito pagaminti blynus. Kad blynai gautųsi vienodo dydžio, siūlome sverti tešlą, pvz., po 105 gramus. Vėsiame vandenyje pamirkę rankas formuokite ploną paplotėlį. Dėkite šaukštą įdaro ir užsandarinkite kraštus. Po poros blynų būsit profai! O jei labai nesiseka, paprašykit vyresniųjų pagalbos. :D
  5. Kepti galite keptuvėje (idealu neprideganti danga ir truputis aliejaus) arba orkaitėje (šiek tiek paaliejavus skardą ir blynų viršų, 200 laipsnių, kol gražiai apskrus).

5 comments :

  1. Labai skaniai atrodo! Įkvepia pasigaminti. Tik pasitikslinsiu, čia turima omeny saliero šaknis, ne stiebai, ar ne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ieva, čia turimi omenyje stiebai. : )

      Delete
  2. O kokius miltus naudojate?;) ar kukurūzų arba grikių tiktų?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kvietinius rafinuotus. : ) Kadangi naudojamas sėmenų "kiaušinis", turėtų tikti ir kukurūzų. Grikių labai trapūs.

      Delete