2015-01-05

Avižiniai datulių ir riešutų sviesto batonėliai


Nusprendusiems maitintis sveikiau (arba veganiškiau!), įvairūs pirktiniai užkandžiai turbūt kelia daugiausia pagundų dėl: a) įpratimo; b) kainos; c) skanumo. Bet, žinokit, tik iš pradžių atrodo, jog tam, kad skaniai ir sveikai maitintumeis, reikia daug laiko (ar, tuo labiau, pinigų). Daug daugiau laiko užtrunki kitiems pasakodamas, ką tu valgai. :D Kodėl, pavyzdžiui, užkandžiavimui nepasigaminus tokių batonėlių, kurie šaldiklyje ramiai sau lauks, kol išalksit? Šie batonėliai yra drėgni, sotūs, natūraliai saldūs ir maistingi, o juos pagaminti labai paprasta.

Reikės:

  • ~200 g datulių (be kauliukų). Mes naudojame Juicy Dates iš „Rimi“: jos yra nemirkytos jokiam saldžiam sirupe ir laaaaaabai sultingos, niam! Bet jei norite pigesnio užkandžio ar tiesiog niekur pakeliui nepasitaikė „Rimi“ – galit bandyti ir su paprastomis sveriamomis, bet jas reikėtų prieš naudojant šiek tiek pamirkyti šiltame vandenyje, o tuomet gerai nusunkti.
  • ~120 g Sviesto sviestuoto ar kokio kito riešutų/sėklų sviesto. Kokį turit – toks tiks, bet labiausiai rekomenduojam ką nors iš žemės riešutų!
  • ~60 g avižinių dribsnių (paprastų, o ne tų greitai paruošiamų).
  • saujos riešutų ar kitokių dalykų paskaninimui – nebūtina, bet kartais smagu, kai yra, ką patriaukšti. Labai tinka kukurūzų dribsniai (cornflakes), tik žiūrėkit, kad būtų veganiški!

Svoriai yra orientaciniai. Jei norisi saldesnių batonėlių – dėkit daugiau datulių arba mažiau avižų, jei norisi drėgnesnių, bet ne saldesnių – dėkit daugiau sviesto. Kietumą reguliuokit avižomis, bet nepersistenkit, nes svarbu, kad masė suliptų. Na, žodžiu, principą supratot.


Ką daryti:

1. Sausoje keptuvėje vis maišydami paskrudinkit avižinius dribsnius – virtuvėje pasklis malonus kvapas (kokias tris-penkias minutes). Jei norit, galit skrudinti ne sausoje keptuvėje, o, pavyzdžiui, su puse šaukšto kokosų aliejaus – bus dar kvapniau.

2. Dėkite datules į maisto smulkintuvą ir smulkinkit tol, kol gausit daugmaž vientisą masę. Nesistenkit sumalti iki visiškos košelės – tegul lieka šiek tiek gabalėlių ir nevientisumo.

3. Krėskite riešutų sviestą į masę, trumpai pamaišykite. Irgi nereikia persistengti.

4. Į masę suberkit avižas ir smulkinkit tol, kol gausis vientisa „tešla“ su avižų gabalėliais. Jeigu norisi stambesnių avižų, tiesiog įmaišykite jas šaukštu. Pradžiai galit suberti pusę kiekio, o tada – vis papildykit, kol gausit norimos konsistencijos masę.

5. Jei norit, įmaišykit saują grubiai pakapotų riešutų. Arba šiaip kokių norit priedų – pvz., pūstų ryžių arba cornflakes’ų.

6. Sukrėskit gautą masę į kokį nors indą lygiu dugnu ir drėgnais pirštais išlyginkit paviršių. Dėkit į šaldiklį bent kelioms valandoms, tuomet supjaustykit į norimo dydžio gabalėlius.



Galit laikyti arba sandariai šaldyklyje (iki kelių mėn.), arba šaldytuve (kelias savaites). Bet tiek ilgai tikrai neužtruksit suvalgyti. :3

Beje, jeigu labiau mėgstat „kąsnelius“ – iš tos pačios masės rankomis volioti rutuliukus – gaminant terlionės daugiau, užtat paskui valgyti kelionėje patogiau. : )

1 comment :

  1. Turintys keksiukų skardą, gali ją iškloti plėvele, sukrėsti į formeles masę, o šiai sustingus sukarpyti plėvelę ir bus iškart beveik supakuoti nešimuisi batonėliai.

    ReplyDelete