2014-09-26

Riešutų sviesto ir bananų duona

Mes labai mėgstam bananus. Širdis plyšta, matant kokiomis kainomis jie pardavinėjami. Todėl tenka kartas nuo karto vis prasieiti pro daržovių kioskus arba turgus ir paieškoti nukainotų puikiai sunokusių bananų. Tada didžiąją dalį sutrinam ir užsišaldom (tada naudojam košėms, kokteiliams arba kepiniams), o likusius pasiliekam greitam suvalgymui arba bananų duonai. Bananų duonai tokie bananai kaip tik puikiai tinka, nes kuo jie labiau sunokę, tuo geresnė duonos tekstūra ir tuo ji saldesnė.

Šitas duonos receptas gimė tada, kai sugalvojom sunaudoti ne tik turimus bananus, bet ir eksperimentinį žemės riešutų-razinų sviestą (kažką panašaus malame ir klientams, tik jame razinos nėra sumalamos kartu su sviestu). Vieno valgyti kažkaip nesinorėjo, nes jis pernelyg saldus, o sviestą išmesti... jūs gal juokaujat. Tai va, atlikus trumpą research'ą internete, pamačiau, kad kiti maisto blogeriai nelabai kepa tokią duoną, kokią įsivaizdavau, kad noriu iškepti. Jie kepa arba šiaip bananų duoną su trupučiu riešutų sviesto, arba dalyką, nė iš tolo neprimenantį duonos. Kažką panašaus radau čia, bet kai pamačiau, kad reikia 3/4 puodelio aliejaus... Kam tada tas riešutų sviestas, jei šitiek aliejaus dar reikia pilti?! Teko modifikuot. Gavosi turtinga, soti, saikingai saldi, puri ir drėgna bananų duona.




Kepaliukui reikės:

  • 4 vidutinių puikiai sunokusių bananų (kuo juodesnė žievė – tuo geriau),
  • 3/4 puodelio žemės riešutų sviesto (žinoma, tiks ir kitos rūšies, jeigu norisi),
  • ~40 g razinų (bus saikingai saldu) arba galima keisti kokiu 1/3 puodelio cukraus,
  • šlakelio augalinio pieno,
  • 1,5 puodelio miltų (1 puodelio kvietinių ir 0,5 puodelio rupių avižinių). Galit bandyti kepti vien su avižiniais miltais – turėtų būti skanu, tik kepinio tekstūra ir kepimo laikas skirsis. Pasidalinkit įspūdžiais komentaruose, jei bandysit!
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių,
  • žiupsnio druskos, šaukštelio cinamono ir vanilinio cukraus,
  • dar saujos razinų įmaišymui (nebūtina).

Ką daryti:
Įkaitinkit orkaitę iki 180 laipsnių.
Rankiniu blenderiu arba šakute sutrinkit bananus.
Jei norit saldinimui naudoti razinas, riešutų sviestą virtuviniu kombainu permalkit kartu su razinomis, kol gausit vientisą masę. Jeigu saldinsit cukrumi, praleiskit šį punktą.
Gerai išmaišyti bananus su riešutų sviestu (ir cukrumi, jei naudojat). Įpilkit šlakelį pieno ir gerai išmaišykit.
Atskirame inde persijokit naudojamus miltus. Sumaišykit juos su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir cinamonu.
Drėgną masę įmaišykit į miltus. Turėtų gautis tiršta ir lipni, bet šaukštu išmaišoma masė.
Įmaišykit razinas arba kitus priedus, kuriuos norit rasti duonoje.
Krėskit tešlą į aliejumi pateptą skardą, drėgna ranka išlyginkit paviršių ir kepkit apie 40 minučių arba kol iškeps, t.y. įsmeigę dantų krapštuką į kepaliuko vidurį, jį ištrauksit švarų.
Milda sakė, kad šilta skanesnė, bet paskui persigalvojo. Bet kuriuo atveju, geriau bent keliolika minučių atvėsinkit prieš pjaudami.

Linkim kantrybės, uodžiant nuostabų po visus namus pasklidusį kvapą ir laukiant, kol duona iškeps, o paskui – pravės!

2 comments :

  1. Ar bandėt vien su avižiniais miltais?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šios nebandėm, bet jei nori ko nors ne kartą išbandyto vien iš avižinių miltų, siūlau šitą: http://midovirtuve.blogspot.com/2014/03/avizinis-bananu-pyragas.html
      Sudėjus į kepaliuko formą, gausis labiau duona nei pyragas. : )

      Delete