2017-10-04

Lęšių fridžas su aguoniniais ryžiais

Tikriausiai galvojat, kas per velnias tas fridžas. Fridžas (nuo angl. fridge) - tai toks patiekalas, kuris atsiranda bandant susidoroti su maisto likučiais šaldytuve ir spintelėse. Arba tiesiog tingint eiti iki parduotuvės. Čia mes taip sugalvojom. Kartais fridžas maloniai nustebina ir tampa mielai kartojamu patiekalu. Taip nutiko ir su šiais lęšiais - greita, paprasta, skanu, maistinga - atitinka visus mūsų kriterijus. Šalia lęšių labai tinka aguoniniai ryžiai. Jie patiekalui suteikia tokio, žinot, santūraus prašmatnumo. Taip, turėkite omeny šiuos ryžius, kai norėsit ką nors sužavėti savo kulinariniais sugebėjimais. O anakardžių pabarstukus turėkit omeny, kai užsimanysit kokio sūraus ir greito užkandžio. :)


2 padorioms porcijoms reikės:
  • 150 g sausų ryžių - tiks ir plikyti, ir basmati, ir rudieji
  • 15 g aguonų
  • 1 v. š. aliejaus
  • žiupsnio druskos
  • 150 g sausų raudonųjų lęšių
  • 1 vidutinio svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 1/3 (~50 g) raudonosios arba geltonosios paprikos 
  • 1 saliero stiebo
  • 1 gerai sunokusio pomidoro
  • Prieskonių: žiupsnio kumino, juodųjų pipirų, saldžiosios paprikos, garstyčių sėklų, džiovintų porų, laiškinių česnakų, druskos...
  • 2 v. š. pomidorų padažo
  • 1 v. š. tahini sviestuoto
  • 3 v. š. maistinių mielių dribsnių (angl. nutritional yeast)
Paskaninimui:
  • ~150 g anakardžių
  • rūkytos paprikos prieskonių
  • česnako miltelių
  • druskos

Ką daryti?
  1. Puode, kuriame virsite ryžius, ant vidutinės ugnies įkaitinti šaukštą aliejaus. Jam įkaitus, suberti aguonas ir, vis maišant,  pakepinti, kol pasklis malonus skrudintų aguonų kvapas. Tuomet suberti ryžius ir, nuoširdžiai maišant, dar minutėlę pakepti. Užpilti vandeniu (atsargiai - jis šnypš ir taškysis!) - kiekis priklauso nuo ryžių rūšies, tad vadovaukitės pakuotės instrukcijomis. Pasūdyti, sumažinti ugnį ir uždengus virti, kol beveik nebeliks vandens. Tuomet nukelti nuo ugnies ir palikti uždengtus - kad neatšaltų ir galutinai išbrinktų.
  2. Kol verda ryžiai, galima paruošti lęšius. Troškintuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų (~1-1,5 v. š.). Suberti į jį garstyčių sėklas ir pakepinti, kol jos pradės „poškėti“. Tuomet suberti ir kelias minutes pakepinti smulkiai supjaustytas daržoves: svogūną, česnaką bei saliero stiebą. Jiems apminkštėjus, įmaišyti smulkiais kubeliais supjaustytą papriką ir dar porą minučių maišant kepti.
  3. Suberti lęšius, prieskonius, užpilti stikline vandens ir uždengus bei šiek tiek sumažinus ugnį troškinti, kol visas skystis susigers (apie 7 minutes). Jei lęšiai visgi kietoki - įpilti dar šiek tiek vandens. 
  4. Kai bus pasiektas norimas lęšių minkštumas, įmaišyti pomidorų padažą, tahini, mielių dribsnius ir kubeliais supjaustytą pomidorą. Uždengus patroškinti dar 3-5 min.
  5. Kol lęšiai troškinasi, pakepinti anakardžius: keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinti 0,5 v. š. aliejaus, suberti anakardžius, gerai pamaišyti, kad jie pasidengtų aliejumi, minutėlę paskrudinti ir apiparstyti rūkytos paprikos, česnakų milteliais bei druska. 
  6. Viską patiekti taip, kaip norite. :D Man gražiausia dėti į lėkštę ryžius, viduryje jų padaryti duobutę, į ją supilti lęšių marmalą ir ant viršaus pabarstyti anakardžius.

No comments :

Post a Comment