2014-03-26

Avižų košė „Obuolių pyragas“


Tai ar neatsibosta kiekvieną rytą košė, klausia jie, ir kiekvieną rytą ta pati – avižinė? Neatsibosta, sakom mes, neatsibosta, nes kiekvieną rytą vis kitokia ir vis skanesnė.
Soti, skani ir maistinga košė – gera dienos pradžia. Ši košė būtent tokia. Avižų dribsniai suteikia jėgų, malti linų sėmenys ir kepti obuoliai paruošia virškinamąjį traktą naujai dienai, o skonis verčia laukti kito ryto.

3 pusryčiautojams reikės:

  • 1,5 stiklinės avižų dribsnių
  • ko nors košės pasaldinimui: poros šaukštelių cukraus ar 1 banano
  • ko nors košės pagardinimui: kokoso drožlių, saujos razinų ar džiovintų spanguolių
  • 2-3 šaukštai maltų linų sėmenų (nebūtina)
  • žiupsnio druskos!
„Obuolių pyrago“ padažui:
  • 3 nedidelių obuolių
  • 3 šaukštelių cukraus
  • 3 šaukštų anakardžių trupinių (arba kitų smulkiai kapotų / maltų riešutų)
  • 1/3 citrinos sulčių
  • šaukšto kokosų aliejaus (tinka ir bet koks kitas aliejus)
  • cinamono
Ką daryti?
Nusilupkite obuolius, išimkite sėklalizdžius. Obuolius supjaustykite kubeliais. Juos apšlakstykite citrinos sultimis, gausiai apibarstykite cinamonu ir 3 šaukšteliais cukraus. Keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite kokosų aliejų ir užpilkite ant obuolių kubelių. Palikite pastovėti.

Išsivirkite avižų košę: užkūrus viryklę, į puodą suberkite avižų dribsnius ir užpilkite dvigubu kiekiu (3 stiklinėmis) vandens, užberkite žiupsnį druskos, įdėkite maltų linų sėmenų bei pasaldinkite ir pagardinkite košę mėgstamais ingredientais. Košei užvirus, sumažinkite ugnį ir, kartais pamaišant, virkite, kol dribsniai išbrinks ir pasieksite norimą košės tirštumą.

Košei baiginėjant virti, užkaiskite keptuvę ir suberkite obuolius su visu išsiskyrusiu sirupu. Kepkite, kol truputį suminkštės (3-6 minutes – priklauso nuo obuolių), ir apibarstykite riešutų trupiniais. Toliau maišydami kepkite dar apie 3-5 minutes.

Dėkite košės, krėskite padažo ir mėgaukitės pusrytiškiausiu obuolių pyragu pasaulyje.

8 comments :

  1. Man neatsibosta mano paprasta avižinė košė virta 'ant vandens' ir tik su žiupsneliu cinamono, tai ką jau čia kalbėti apie tokį obuolių pyragą :-) Atrodo nerealiai gardžiai. Dabar kaip tik sėdžiu alkana ir laukiu pusryčių, nuotrauka žudo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yra net gardžiau nei atrodo! : ) Jeigu kada sugalvosi išbandyti -- lauksim įspūdžių.
      O šiaip, avižų košė ir yra nuostabus dalykas dėl to, kad ji net ir labai paprastai paruošta skani, o jei norisi ko nors naujo, ją galima modifikuoti, kiek tik fantazija leidžia.
      Pasirodo, net 'risotto' kažkas su avižom verda. :3

      Delete
    2. Pasigaminau! Tik naudojau rudąjį cukrų, lazdyno riešutus ir kokosų sviestą, nes aliejaus neturėjau :) Tikrai pusryčiai kaip koks desertas 'suėjo' :D

      Delete
    3. Aha, šiek tiek keistas jausmas pusryčiams valgyti beveik pyragą, bet kadangi nėra jis labai nuodėmingas -- kodėl ne. :3
      Manau, drąsiai galima ir perpus mažiau cukraus dėti, ypač jeigu obuoliai saldesni.

      Delete
  2. Labai įdomus padažas!

    ReplyDelete
  3. Beveik kiekvienas mūsų rytas prasideda su šia koše. :) Iki grabo lentos dėkinga už receptą! :D
    P.S. o iki šiol avižų aš privengiau kaip sprangių ir beskonių.. Džiaugiuosi klydusi. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaip smagu, kad visgi suteikei avižoms antrą šansą. : ) Mes labai daug kur jas naudojam -- jos tokios universalios būtent dėl savo blankoko skonio.

      Delete
  4. Gintare
    Dariau siek tiek kitaip, bet isejo laaabai skaniai :)!! Po to dar pietums pasidariau Jusu ryzius su morkom. Vel ausis linko nuo skanumo :)!
    Sauniausia tai, kad receptai labai lengvai igyvendinami :)!
    Aciu Jums, toliau narsysiu Jusu receptelius ir meginsiu juos igyvendint!

    ReplyDelete