2014-11-03

Šokoladinis-apelsininis pyragas

Šitą pyragą Dovilė kepė jau nežinia, kiek kartų. Ir vis kitaip. Matot, tikslūs matavimai nėra Dovilės stichija - ji labiau mėgsta gamint viską, taip sakant, iš akies. Bet kadangi vis gaudavosi laaabai skanus ir turtingas pyragas, vieną kartą ji ėmė ir pamatavo viską, ką dėjo. Gavosi storas ir drėgnas pyragas, sužavėjęs ir veganus, ir ne veganus. Beje, slapto ingrediento - džiovintų slyvų lyg ir niekas neatspėjo (Milda nesiskaito :D). Receptas gali atrodyti ilgas ir sudėtingas, bet iš tikro jam tereikia vieno indo - virtuvinio kombaino. Iš bėdos galima dirbti ir su rankiniu blenderiu, bet be abejonės užtruksit ilgiau. Užtat dėl tokio gardumyno tikrai verta!


Storam ~17 cm skersmens pyragui reikės:
  • 350 g džiovintų slyvų,
  • 80 g datulių,
  • 150 g juodojo šokolado (kakavos kiekis priklauso nuo jūsų skonio, bet kepant su virš ~70% kakaviškumo šokoladu gali būti kiek kartoka ir per mažai saldu – žodžiu, Do renkasi ne mažiau nei 40% šokoladą ir būna skanu),
  • ~250-300 g rupių avižinių miltų (mes juos tiesiog sumalėm iš paprastų avižinių dribsnių), galit bandyt ir pilno grūdo kvietinius, bet už pasekmes neatsakom :D,
  • 1 apelsino sulčių ir truputėlio žievelės,
  • 1 obuolio,
  • 0.5 st. cukraus (bus taip jau normaliai saldu) arba tiesiog dar daugiau datulių,
  • 0.5 st. kakavos,
  • 3 v. š. kokio nors riešutų arba sėklų sviesto sviestuoto. Šįkart Dovilė rinkosi saulėgrąžų sviestą – puikiai tiko! Anksčiau bandėm žemės riešutų ir anakardžių sviestus – irgi buvo labai skanu.
  • 2 a. š. kokios nors skanios maltos kavos, nors tinka ir tirpi,
  • 2 a. š. cinamono,
  • žiupsnio druskos,
  • vanilinio cukraus,
  • 2 a. š. kepimo miltelių.
Ką daryti:
  1. Pamerkti džiovintas ir datules šiltame vandenyje bent dešimčiai minučių.
  2. Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių.
  3. Išmirkusias datules ir slyvas (be skysčio) virtuviniu kombainu sumalti iki vientisos masės, įpjaustyti obuolį (žievelės lupti nebūtina) ir dar kartą sumalti iki vientisos masės.
  4. Ištirpinti šokoladą (galima ir mikrobangėje, tik atsargiai, kad nesudegtų – vis pamaišykit) ir įmaišyti jį į masę. Krėsti riešutų sviestą – vėlgi išmaišyti. Na, principą jau turbūt supratot: viską dedam ir viską maišom.
  5. Supilti apelsino sultis, atpjauti ir smulkiai sukapoti šiek tiek apelsino žievelės (~2×2 cm) ir vėl viską maišyti kombaine.
  6. Nuolat maišant pilti miltus, cukrų, kepimo miltelius, kakavą ir visus prieskonius. Maišyti, kol gausis vientisa lipni masė.
  7. Gautą masę sukrėsti į aliejumi gerai pateptą kepimo formą. Kantriai kepti ~40 minučių, tada patikrinti, ar jau iškepė.
  8. Pyragas bus drėgnas, bet viršus turėtų būti sukietėjęs, o prie įsmeigto dantų krapštuko neturėtų kibti tešla.
  9. Ištraukti pyragą iš orkaitės ir prieš pjaustant pilnai atvėsinti.
  10. Kuo ilgiau stovi – tuo jis skanesnis ir standesnis, tad geriausia kepti bent jau iš vakaro.

Tegul tik pabando būt neskanu!


2 comments :

  1. sveikos, ar pyrago koncistensija turi buti laaaabai tirsta? kad apvertus sauksta net nenukrenta nuo jo? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, turėtų būti labai tiršta ir lipni tešla. : ) Bet ne tokia, kad jau net kieta ir trupanti.

      Delete