2017-06-22

Makaronų ir grybų apkepas

Šiandien tokia diena: parsinešiau iš parduotuvės papartį ir supratau, kad reikia pagaminti kažką, ką bus galima  prie to paparčio nufotografuot. Taip ir gimė šis grybingas ir sūringas makaronų apkepas. Kas valgė, tas gyrė, o valgančių buvo trys. Katinams labiau patiko papartis.


Reikės:
  • 230 g kietagrūdžių makaronų fusilli
  • 300 g pievagrybių
  • 1 paprikos
  • saujelės džiovintų baravykų
  • 1 jaunos cukinijos
  • 1 v. š. skysto dūmo arba mėgstamų prieskonių
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 a. š. džiovintų smulkintų žolelių (bazilikų, mėtų, raudonėlių)
  • druskos, aliejaus
Sūrio padažui (iš knygos „Veganiška virtuvė pagal Mi ir Do“, 161 psl.) reikės:
  • 70 g anakardžių
  • 325 ml karšto vandens (galima naudoti karštą vandenį sumaišytą su vandeniu, likusiu nuo džiovintų baravykų)
  • 20 g tapijokos krakmolo
  • 2 v. š. maistinių mielių dribsnių
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 0,5 a. š. druskos
  • 0,5 a. š. rūkytos paprikos
  • 0,25 a. š. česnako granulių / 1 skiltelės česnako

Ką daryti:
  1. Džiovintus baravykus užpilti karštu vandeniu.
  2. Keletą minučių pavirti anakardžius, kol suminkštės. Atidėti.
  3. Išvirti makaronus, bet ne iki minkštumo – turi likti dar pusiau kieti. Atidėti.
  4. Pievagrybius su paprikomis susmulkinti S formos peiliu iki smulkių „trupinių“, bet ne į košę.
  5. Į keptuvę įpilti aliejaus, berti susmulkintus grybus su paprika, taip pat ir suminkštėjusius bei susmulkintus baravykus, įspausti česnako, įpilti skysto dūmo. Jei skysto dūmo neturite, galima berti mėgstamų prieskonių. Labai tiktų rūkyta paprika. Pasūdyti. Kepti ant gana didelės ugnies, kad išgaruotų susidaręs grybų skystis, ir vis pamaišyti, kad skrustų, bet nepridegtų.
  6. Cukiniją susmulkinti S formos peiliu taip pat iki „trupinių“. Iškepus grybus, juos atidėti, įpilti truputį aliejaus ir ant didelės ugnies pakepinti cukiniją, pasūdyti, pabarstyti džiovintomis žolelėmis.
  7. Sūrio padažo ingredientus sudėti į kokteilinę ar kitą maisto smulkintuvą ir sutrinti į vientisą masę. Ant nedidelės ugnies kaitinti šį padažą ir nuolat maišyti, kol sutirštės. Išjungus ugnį dar apie minutę intensyviai maišyti.
  8. Į kepimo indą (15 cm x 20 cm) įtiesti kepimo popierių, plonai patepti aliejumi (nežinau, ar būtina, bet dėl visa ko). Suberti makaronų sluoksnį, tuomet kepintas cukinijas, toliau pievagrybius, ir galiausiai maždaug pusę padažo (kita pusė liks kitam kartui😁). 
  9. Kepti įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
  10. Jeigu norite gražaus gabalėlio, teks laukti, kol atvės – tik atvėsęs išlaikys savo formą. Kaip matote, mes nelaukėm:



1 comment :

  1. Aciu uz recepta! Klausimelis: gal butu galima riesutus surio padaze kuo nors pakeisti? Del alergijos ju naudoti negalim...

    ReplyDelete