2015-11-02

Makaronai su jogurtiniu tahini padažu

Milda juokauja, kad didžioji dalis mūsų receptų atsiranda iš begalinio užsiėmimo: vienus sukuriam beviltiškai atidėliodamos kokius nors darbus, o kitus – tiesiog neturėdamos laiko gaminti. :D Šis padažas – irgi ne išimtis. Visą patiekalą pasigaminti užtruksite tiek, kiek virs makaronai, o pavalgysit sočiai ir gurmaniškai.


2 asmenims reikės:

  • 200 g sausų mėgstamos formos makaronų

Padažui:

  • 2 nekupinų v. š. tahini
  • 3 nekupinų v. š. natūralaus sojų jogurto
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 žiupsnio džiovintų žolelių: čiobrelių, mairūnų, bazilikų, petražolių ir pan.
  • 2 a. š. citrinos sulčių
  • 1-2 žiupsnių druskos
  • pipirų pagal poreikį

Ką daryti:

Makaronus išvirti taip, kaip esate įpratę juos virti.
Sumaišyti visus padažo ingredientus iki vientisos masės (česnaką išspauskite).
Išvirusius makaronus nukošti ir tame pačiame karštame puode sumaišyti su padažu. Sušilęs padažas ims skleisti malonų rūgštoką aromatą, šiek tiek primenantį lydytą baltą varškinį sūrį. Valgykite nedelsdami!
P. S. Nors padažą rekomenduojam valgyti su makaronais, jis tiks ir su salotomis, kepsneliais ir pan.

Citrininiai-aguoniniai keksiukai

Vakar buvo pasaulinė veganų diena, o Milda paminėjo savo dvejų skanių ir pilnų atradimų veganavimo metų sukaktį. Šiandien ji siūlo prisiminti savo pirmą gamintą veganišką kepinį. Jį gamino, beje, ne prieš  2 metus, o prieš kokius šešis, kai dar tik po truputį žengė į vegetarizmo pasaulį ir veganus vadino radikaliais, neaišku ką valgančiais keistuoliais. Šie keksiukai, kaip ir kiti vėliau gaminti vegan saldumynai, padėjo atsikratyti įvairių stereotipų, ir patys matote, prie ko galiausiai privedė...


12 keksiukų reikės:
  • 380 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 180 g cukraus
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 1 citrinos
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 40 g aguonų
  • 200 g (200 ml) vandens 
  • 80 g rapsų aliejaus

Ką daryti?
Įkaitinti orkaitę iki 180°C. Nutarkuoti visą citrinos žievelę ir išspausti citrinos sultis, jas sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, vandeniu ir aliejumi. Įsijoti miltus, suberti kepimo miltelius ir viską išmaišyti. Atskirti pusę tešlos ir sumaišyti su aguonomis. Keksiukų formeles plonai ištepti aliejumi, dėti šaukštą geltonos tešlos, o po to šaukštą su aguonomis arba atvirkščiai. Kepti 30 minučių kaitinant iš viršaus ir apačios + dar 10 minučių vien tik iš viršaus (arba kol švelniai parus). Palaukti kol pravės, užsikaisti puodelį arbatos ir mėgautis.


Recepto idėja: www.gyvunuteises.lt

2015-07-04

Naminis tofu

Jei nori prieš ką nors mažiau besidomintį kulinarija pasipuikuoti, gali tiesiog pasakyti, jog šiandien valgei, pavyzdžiui, salotas su keptu tofu (ir tahini padažu). Ir iš tiesų, tofu gali būti labai įmantrus dalykas. Ypač jei jį gaminiesi pats. Pačiame gamybos procese nieko įmantraus gal ir nėra, bet užtat kai ateina metas jį suslėgti... Čia ir prasideda visas smagumas. :D Taip taip, kai kurie žmonės turi tam specialiai skirtus presus. Bet mes nesam vieni iš jų ir norim jums įrodyti, kad nereikia jokios specialios įrangos, jei nori skanauti naminį tofu.



1 blokui tofu reikės:
  • 500 g sojos pupelių
  • vandens
  • 3-5 v. š. obuolių acto.
Ką daryti:
  1. Sojos pupeles užmerkti bent 5 valandoms.
  2. Vandenį, kuriame mirko pupelės, nupilti.
  3. Pagaminti koncentruotą sojų pieną:
    1. Dalį sojos pupelių (kiekis priklauso nuo jūsų kokteilinės tūrio) kokteilinėje suplakti su vandeniu. Vienai daliai sojos pupelių turėtų tekti maždaug trys dalys vandens, t. y. jei dedate puodelį sojos pupelių, reikės 3 puodelių vandens. 
    2. Gautą "pieną" prakošti per tankią marlę/sūrmaišį/užuolaidą ir gerai nusunkti.
    3. Kartoti procesą, kol visos pupelės bus pamelžtos. : ) 
  4. Dideliame puode sojų pieną virinti tol, kol jis užvirs. Besikaupiančias standžias putas šaukštu nugriebkit ir tik nepalikit puodo be priežiūros, nes tik užviręs sojų pienas laaabai linkęs išbėgti per kraštus!
  5. Pienui užvirus, puodą nukaisti nuo ugnies ir minutėlę leisti jam pravėsti. Tuomet pilti actą. Pradžiai - 3 šaukštus, o tada žiūrėti pagal situaciją. Pieną actas turi "sutraukti" ir jame turi atsirasti stambūs baltymų gabalėliai - tofu masė.
  6. Visą šitą darinį nukošti kiaurasamčiu, kiek įmanoma nusunkti karštą tofu masę ir dėti ją į sūrmaišį arba suvynioti į kokią nors skysčiui gerai laidžią ir standžią medžiagą. Tai reikėtų daryti kuo greičiau, kad tofu būtų imlus slėgimui ir sustingtų į dailų kepaliuką.
  7. Prislėgti tofu. Kur ir kaip - tegul pasireiškia jūsų fantazija, bet tikrai nereikia nieko prašmatnaus. Mes jį prislegiame tiesiog plyta. Svarbu, kad iš jo išsunktas vanduo turėtų galimybę kažkur nutekėti. Mes tam naudojam paprastą plastmasinį indelį kiaurais šonais, kuriame pradūrėme kelias skylutes. Iki šio inovatyvaus technologinio sprendimo naudojom tiesiog kiaurasamtį, bet tofu gaudavosi ne toks simpatiškas kaip dabar. : ) 

Mūsų tofu presas, susidedantis iš balkone rastos plytos, kažkokio indelio su dugne išdurtomis keliomis skylėmis ir dubens.


Gerai prislėgtą tofu galite valgyti jau po kelių valandų (kai jis pilnai atvės). Jis puikiai tiks gaminti tofinienę, salotas ir kitokius patiekalus, kur paprastai reikalingas kietas tofu. Galit iš jo, pavyzdžiui, pasigaminti varškinio sūrio analogą: įtrinti jį druska, česnaku, kmynais. Arba pagardinti kitokiais prieskoniais. Labai tinka kuminas ar kitokie indiški prieskoniai. Bet mes labiausiai mėgstam jį tik rupia druska pabarstyti ir valgyti su cinamoniniu žemės riešutų sviestu. Atradimų atradimas!


2015-06-05

Trupininis rabarbarų pyragas

„Viskas, aš grįžau namo ir man dabar atostogos!“ – tarė Milda ir ėmė sijoti miltus šiam pyragui. Ir tikrai, tai pyragas, kvepiantis vasara, atostogomis, kai rabarbarai su savo gigantiškais lapais okupuoja sodus.


Reikės:
  • 1 puodelio kvietinių miltų (mes naudojame ekstra);
  • 0,5 puodelio avižų sėlenų;
  • 3 v. š. cukraus (jei mėgstate įprastą trupininių pyragų saldumą, dėkite 5 v. š.);
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 0,5 puodelio augalinio pieno (mes naudojome kanapių; jei norite ne itin trapaus, minkštesnio pyrago, pilkite 0,75 puodelio pieno)
  • 1 puodelio kokosinio žemės riešutų sviesto;
  • ~2 rabarbaro stiebų;
  • 1 v. š. cukraus apibarstymui
Ką daryti?
Sumaišykite sausus ingredientus (miltus, sėlenas, cukrų ir vanilinį cukrų, kepimo miltelius), įpilkite pieno ir suverskite riešutų sviestą. Pamaišykite ir pasiraitokite rankoves – reikia sviestą įtrinti į tešlą.
Du trečdalius tešlos iškočiokite ir įtieskite į kepimo skardelę, sulipinkite kraštelius.
Likusią tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ar maišelį ir pašaldykite šaldiklyje (~20 minučių).
Tuo metu nulupkite rabarbarus, supjaustykite mažais kubeliais, suberkite į skardą vienu sluoksniu, apibarstykite cukrumi.
Ištraukus iš šaldiklio likusią tešlą, įtarkuokite arba sutrupinkite ją ant rabarbarų ir paskleiskite. Kepkite ~30 min (kol gražiai parus) orkaitėje, iš anksto įkaitintoje iki 200 laipsnių.
Skanus ir karštas, ir šaltas!
Jums moja Dovilė rabarbaruose 🙂

2015-05-29

Ryžiai su tahini ir skrudintais migdolais

Nors improvizacijų metu didžioji dalis dalykų yra linkę nesigauti (na, bent jau mums…), bet kartais kas nors ir pasiseka. Pavyzdžiui, šis receptas. Vieną kartą paekspermentavus, toks ryžių paruošimo būdas mums tapo labai mėgiamas. Gaminkite tokius ryžius, kai norisi šilumos, sotumo, t.y. komforto. Taip pat, kai norite ką nors nustebinti – sezamų sviesto, kvapniųjų kepintų migdolų ir ryžių derinys nepaliks abejingo nė vieno.


2 valgytojams reikalingi ingredientai:
  • 350 ml išvirtų ryžių (pvz., Basmati, labai tinka ir rudieji),
  • 3 vidutinio dydžio pomidorai,
  • 1 v. š. aliejaus (pvz., rapsų),
  • 1 didelis svogūnas,
  • 2-3 skiltelės česnako,
  • sauja migdolų,
  • druska, pipirai,
  • 3 a. š. sezamų sviesto (Tahini),
  • 1 v. š. balzaminio acto,
  • 2 v. š. vandens,
  • 1 v. š. sojų padažo (nebūtina).

Ką daryti?
Sausoje keptuvėje pakepinkite migdolus, kol pasklis malonus aromatas, o migdolai patamsės. Vis pamaišykite, kad tolygiau apskrustų. Jei turite daugiau laiko, geriau keliolika minučių paskrudinti orkaitėje. Palikite atvėsti. Sukapokite.
Įkaitinkite keptuvę storu dugnu, įpilkite aliejaus. Netrukus meskite nesmulkiai supjaustytą svogūną. Jam skaniai pageltus, sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus, riekelėmis pjaustytus česnakus, pabarstykite druska ir palikite kepti.
Susimaišykite užpilą iš tahini, balzaminio acto, vandens ir, jei norite sūriau, sojų padažo.
Į keptuvę su kepančiomis daržovėmis suberkite kapotus migdolus ir ryžius, leiskite jiems sušilti, įsigerti pomidorų ir svogūnų skonio. Galiausiai supilkite tahini užpilą, įberkite šviežiai maltų pipirų, šiek tiek dar pakaitinkite ir uždenkite keptuvę. Palaukę kelias minutes, kol visi skoniai susimaišys, skanaukite šį komfortinį ryžių patiekalą. Labai skanu su šviežių daržovių salotomis ir tahini padažu.


2015-04-03

Mielinis pyragas

Būna dienų lyg tyčia, būna dienų, kad išsikepi nuostabaus kvapo ir skonio kepinį ir kitą dieną jo jau nelieka. Tad šį pyragą rekomenduojame kepti visiems sveiko proto žmonėms, kurie sugeba susilaikyti, nes mes tai suvalgėm per du kartus...


Reikės:

  • 3,5 stiklinės kvietinių miltų (naudota 2 stiklinės ekstra miltų ir 1,5 stiklinės paprastų);
  • 0,5 stiklinės sojų jogurto;
  • 2 a. š. su kaupu sausų mielių;
  • 1 stiklinė šilto (ne karšto) sojų pieno;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 4 v. š. su kaupu cukraus (+1 a. š. cukraus mielėms);
  • 1 a. š. su kaupu vanilinio cukraus;
  • 100 g ekologiško palmių aliejaus arba kokoso aliejaus (tikriausiai galima bandyti ir su kitokiu aliejumi);
  • 1 stiklinė razinų, džiovintų kriaušių, slyvų.


Sausas mieles ir 1 a. š. cukraus dubenyje užpilti šiltu pienu ir išplakti, sijojant suberti 1 stiklinę ekstra miltų ir vėl išplakti (plakimo šluotele arba mikseriu). Palikti šiltai.

Tuo metu kitame dubenėlyje išplakti jogurtą su 4 v. š. cukraus, sudėti vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir gerai išmaišyti. Dėti stiklinę ekstra miltų (vėlgi sijojant!) ir gerai išmaišyti.

Kai pirmoji masė bus gerokai pakilusi ir puri, sumaišyti abi mases, dėti dar 1,5 stiklinės sijotų miltų. Pradėti minkyti, supilti išlydytą palmių arba kokosų aliejų, suberti karštame vandenyje mirkytas razinas ir kitus džiovintus vaisius. Kantriai minkyti apie 10 minučių, kol masė taps elastinga. Jeigu tešla nepakankamai standi minkymui, pabarstyti miltais ir dar truputėlį paminkyti. Tik nepadauginti miltų, kad netaptų kieta.

Minkinį sudėti į formą su skyle viduryje ir padėti šalia kaistančios orkaitės (užkaisti 220C). Po 15 min dėti į orkaitę ir kepti apie 35-40 min. Stebėti nuostabų vaizdą orkaitėje, kaip pyragas sekundėmis auga.

Prieš valgant leisti bent truputėlį atvėsti, kad ir kaip sunku būtų.

Šis pyragas lengvas ir purus kaip Velykų sniegas, suvalgomas staigiai ir su polėkiu, kaip Velykų kruša.



2015-04-02

Svečio receptas: Apelsinų džemas

Mes skubam, lekiam, o mūsų blog'as liūdi. Nors skaniai paeksperimentuoti spėjam, bet užrašyti jau nelabai. Bet mes atsigriebsim! O dabar mums talkina ir nuostabiai skaniu receptu dalinasi mūsų draugė Paulina. Kaip gera turėti draugų - ir skaniais dalykais apdovanoja, ir dar virtuvės paslaptimis dalinasi! Taigi, prašom, paskaitykite, ir virti skubėkite - dabar visur apelsinams nuolaidos :D

Apelsinų džemas ir saulėgrąžų sviestas

Pirmą kartą susipažinau su apelsinų džemu prieš trejus metus. Reikėjo sugalvoti, ką padovanoti keletui žmonių Kalėdų proga. Interneto visagalio pagalba atkeliavau į vieną tinklaraštį, kuriame buvo šis paprastas receptas, kuriuo tuoj tuoj pasidalinsiu. Tais metais džemas buvo puikiai įvertintas siauroje auditorijoje, tad 2014-ųjų metų Kalėdų proga nusprendžiau vėl jo išvirti, jau platesniam draugų ratui. Galiu tvirtinti, kad mažas stiklainėlis šio saldaus stebuklo yra puikiausia dovana. Ir nebūtinai Kalėdų proga!
Reikės:
  • 2 kg nuluptų apelsinų
  • 2 citrinų
  • 1 kg uogienių cukraus
  • 0,5 kg paprasto cukraus



Apelsinus ir citrinas, kol jie dar su žievelėmis, reikia užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti apie 15 min. Pakartoti tai dar tris kartus. Viskas tam, kad nuo vaisių nusiimtų žievelę dengiantis vaškinis sluoksnis. Skustuku nuskusti žieveles – pasistenkite, kad neliktų baltų žievių nei ant žievelių, nei ant vaisių. Nuskustas žieveles supjaustykite šiaudeliais ar kaip tik jums patinka ir atidėkite į šalį. Apelsinus ir citrinas supjaustykite žiedais, išrinkite sėklytes.

Vaisių žiedus ir pjaustytas žieveles sudėkite į didelį dubenį, o dar geriau – į puodą, kuriame virsite džemą – ir užpilkite cukrumi. Palikite per naktį. Pernakt turėtų atsirasti sulčių sulig vaisių viršumi, jei taip neatsitiktų, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.

Viską permaišyti ir statyti ant viryklės. Nuo užvirimo virti dar 30 min., vis maišant. Tuomet nukelti nuo ugnies ir palikti 3 valandoms, kad atvėstų. Virimo – vėsinimo ceremoniją pakartoti dar 2 kartus. Džemas nebus labai tirštas, pjaustyti peiliais tikrai nereikės. Neišsigąskite (kaip aš), jei atrodys, kad jis visai netirštėja! Sutirštės, kadangi vėliau vis tiek turės būti laikomas šaldytuve.

Kai išvirsite džemą paskutinį kartą, sudėkite į stiklainėlius. Jų aš nekaitinu, tiesiog prieš tai švariai išplaunu, ir tiek.

Džemą vartokite su kuo tik sugalvosite – ant batono, ant blynų ar vieną. Skonis ir kvapas išties puikus, vaisių žievelės susicukruoja ir, nors jau pačios iš savęs turi kartumo, bet priduoda labai gero aromato džemui.


Skanaus skanavimo!

Labai gardu šitą džemą valgyti taip: ant trapučio/duonos užtepti saulėgrąžų sviesto, o tada - apelsinų džemo.