2015-02-01

Svečio įrašas: Falafeliai

Smagu ir vėl turėti savo virtuvėje svečių. Šįkart Gediminas dalinasi su mumis labai gardžių ir universalių falafelių (avinžirnių kotletėlių) receptu, kuriuos rekomenduojam valgyti su mūsų universaliuoju tahini padažu. Taigi, nedaugžodžiaujam ir perduodam žodį jam.


Nors šis patiekalas yra mėgstamas veganų, manau, kad jis turėtų būti įdomus visiems. Falafelius galima valgyti kaip užkandį, jis puikiai tinka kaip patiekalo dalis. Jie yra sotūs, atšalę ir pastovėję nepasidaro mažiau skanūs, lyginant su analogu iš kiaulienos (kotletais) – pigūs. Jeigu falafelius išbandys daugiau Lietuvos žmonių, tikiu, kad tradiciniams kotletams atsiras rimtas konkurentas. Priklausomai nuo gaminimo būdo – avinžirnių susmulkinimo, rutuliukų dydžio, virimo trukmės ir, aišku, ingredientų – rezultatas gali gana stipriai skirtis, todėl verta kažkiek paeksperimentuoti ieškant sau idealaus varianto. Pasidalinsiu savo variantu, kuris ragavusiems patiko. Kol kas nereikėdavo daug sukti galvos, su kuo valgyti falafelius ir neturiu kažkokių įdomių idėjų, todėl apsiribosiu vien jų receptu.


Reikės:
  • 250g sausų avinžirnių;
  • 1 didelio svogūno (arba 1,5, jeigu nedideli);
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 saujos petražolių;
  • 10 g sezamo sėklų;
  • 1 šaukštelio druskos;
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
  • pipirų;
  • aliejaus virimui.
Avinžirnius reikės užmerkti ir palikti per naktį, arba bent 8 valandoms. Išbrinkusius avinžirnius gerai nuplaukite. Tada kartu su svogūnu ir česnaku susmulkinkite mėsmale, arba smulkintuvu. Jeigu mėsmalės skylutės yra pakankamai didelės (žirnio dydžio), tada malkite bent 2 kartus. Maldami smulkintuvu nepersistenkite, nes iš vientisos masės padaryti falafeliai nėra tokie skanūs.

Smulkiai supjaustykite petražoles, suberkite į mase. Taip pat suberkite sezamo sėklas, druską, kepimo miltelius, pipirus ir viską išmaišytite. Norėdami imituoti mėsą, galite įdėti ir prieskonių – kiaulienos, vištienos, kokie labiau patinka. Susišlapinę rankas formuokite rutuliukus ir virkite aliejuje, kol lengvai paruduos.


13 comments :

  1. Sveiki, ar virimui tinka alyvuogių aliejus? Jei ne, tai tuomet geriau rapsų ar saulėgrąžų? Labai nekantrauju išmėginti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alyvuogių aliejus virimui netinka, jo apskritai kepimui aukštoje temperatūroje geriau nenaudoti. Mes visad renkamės rapsų aliejų, jame daugiau omega 3. :3 Sėkmės gamyboje!

      Delete
    2. Ypac tyras alyvuogiu aliejus yra net labai tinkamas kepimui.

      Delete
  2. Sveiki, jau kelintą kartą bandau gaminti, bet falafeliai aliejuje man iširsta. Gal numanote, ką galiu daryti blogai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas, Deimante, gaila, kad taip nesiseka. Bet nepasiduokit! Recepto autorius pataria:
      a) malti smulkiau, jeigu mala pakankamai stambiai
      b) jeigu gaunasi šlapiai - darant rutuliukus paspausti ranka
      c) jeigu daro didelius - tegul mažina
      d) tegul deda į įkaitintą aliejų ir kuo ilgiau nejudina.

      Sėkmės ir skanaus!

      Delete
    2. Man pasileidžia jeigu aliejus būna nepakankamai įkaitęs. Perkaitęs ir negerai, turi tą viduriuką temperatūros susirast.

      Delete
  3. O gal galima juos orkaitėj kept? Labai jau nenoriu riebių.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visada kepu orkaitėje. Išguldau ant lydytu sviestu sočiai patepto popieriaus (manau, galima naudoti ir aliejų). Dar nuglostau "sviestuotais pirštais" ir į orkaitę, kol gražiai pageltonuos. Rezultatas - liuks :) Net nesinori bandyti kitaip.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. idejus krakmolo labai butu nusizengta teisybei?

    ReplyDelete
  5. Ne tai, kad nusižengta teisybei, tiesiog bus ne tokia rupiai trapi tekstūra. : )

    ReplyDelete