2014-10-11

Humusas



Kai žmonės klausia, ką gero galima nuveikt su tahini, pirmiausia rekomenduojam pasigaminti naminio humuso, tad net šiek tiek gėda, kad tik dabar dalinamės ~mūsišku~ humuso receptu. Šiaip jau jis tradiciškai gaminamas iš avinžirnių, bet labai skanu ir iš pupelių arba raudonųjų lęšių. Pastarieji labai pasiteisina, kai staiga užsinori humuso, bet neužsimerkei iš vakaro avinžirnių arba pupelių. Išverda per keliolika minučių ir labai skanu! Bet šįkart mes susiplanavom savo pietus iš anksto, tad gaminom humusą iš pupelių.

3 žmonėms sočiai pavalgyti arba keliskart užkąsti reikės:

  • 2,5 stiklinės avinžirnių/pupelių/lęšių,
  • 1,5 v. š. tahini,
  • 2 šaukštų kokio nors skanaus nerafinuoto aliejaus (mes naudojom šalto spaudimo rapsų aliejų, bet dažniausiai siūlomas alyvuogių aliejus),
  • 1-2 šaukštų citrinos sulčių (pagal skonį)
  • druskos, pipirų ir kumino ir kitokių indiškų prieskonių pagal skonį,
  • 1-2 skiltelės česnako (tikrai nebūtina – labai skanu ir be jo),
  • vandens pagal situaciją.


Ką daryti:

  • Avinžirnius rankiniu blenderiu arba maisto smulkintuvu sutrinti kartu su aliejumi ir šlakeliu vandens taip, kad daugmaž viskas susitrintų ir gautųsi kažkas panašaus į bulvių košę.
  • Sudėjus tahini ir supylus citrinos sultis su dar trupučiu vandens, blendinti viską dar kartą, kad gerai išsimaišytų.
  • Pagal poreikį vis pilti po truputį vandens, kol gausis tinkama tepimui masė. Turėkit omeny, kad humusas stovėdamas šiek tiek sutirštėja, tad tegul jis lieka šiek tiek skystesnis negu norėtųsi.
  • Paskaninkite druska, pipirais ir kuminu. Jeigu norisi, išspauskit česnako.
  • Tepkit ant trapučio, duonos, valgykit su šviežiomis daržovėmis (pvz., kabinkit morkų lazdelėmis) arba kaip garnyrą.


Skanaus!

No comments :

Post a comment