2018-02-17

Veganiški lietiniai blynai ir datulių kremas

Ak, tas idiliškas šeštadienio rytas – šąlantys pusryčiai, gurgiantis pilvas, betvarkė virtuvėje... Čia taip būna, kai sugalvoji nufotografuoti blogui savo mėgstamiausius lietinius. O jie tikrai mėgstamiausi, mes dabar kitokių ir nevalgom. Nežinau, kaip jums, bet mums gana ilgai buvo sudėtinga iškepti tokius blynus, kurie greit nesukietėtų, nesugumėtų, nestrigtų gerklėj, lengvai vyniotųsi.. Atradus šią speltos ir kvietinių miltų proporciją ir atidirbus technologiją (😁), negalim atsidžiaugti ir kai tik galim, mėgaujamės būtent tokiais blyyyyynais.
Mėgaujamės jais tai jau vis kitaip. Labai mėgstam įvynioti šaukštą uogienės, žemės riešutų sviesto ir valgyti su sojų jogurtu. O šįryt lietiniai gavosi ypatingo skonio – ištepti datulių kremu, migdolų sviestu ir pagardinti šviežių apelsinų riekelėmis. Pasaka 💗


~9 blynams reikės:

  • 130 g viso grūdo speltos miltų
  • 70 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 180 ml sojų pieno
  • 190 ml vandens
  • 1 v. š. obuolių acto
  • 2 v. š. agavų sirupo
  • 2 v. š. aliejaus



Ką daryti?

  1. Sumaišyti visus sausus ingredientus. Kvietinius miltus geriausia įsijoti.
  2. Sausų ingredientų mišinyje padaryti duobutę.
  3. Duobutėje sumaišyti sojų pieną ir šaukštą acto, palaukti minutę kol truputį pienas susitrauks. Į tą patį šulinėlį supilti vandenį ir sirupą.
  4. Su plakimo šluotele (patogus daiktas, kad tešla išsimaišytų be gumuliukų) sumaišyti skystį su sausais ingredientais, maišant iš vidurio į išorę (į skystį vis prigriebiant po truputį miltų). Na, tikiuosi, aiškiai parašiau...
  5. Įpilti porą šaukštų aliejaus ir lengvai įmaišyti su minėta plakimo šluotele.
  6. Geriausi lietiniai gaunasi kepami blynų keptuvėje – didelėje, storu dugnu ir žemais kraštais. Mūsų keptuvė yra keraminiu paviršiumi. Džiaugiamės ja labai jau keletą metų.
  7. Keptuvę gerai įkaitinti. Mano dažniausia klaida – pirmas netikęs blynas, storas ir nelankstus, nes iškeptas nepilnai įkaitintoje keptuvėje.
  8. Ugnį laikyti vidutinę, gana aukštą. Ant stiprios kaitros iškepti lietiniai yra lengvai vyniojami, ne guminiai. Kepant ant silpnos ugnies, visad gaunasi per stori, greitai sukietėjantys, perdžiūvę, blyno vardo neverti blynai. 😀
  9. Įkaitinus sausą keptuvę, pilti samtį tešlos į keptuvės vidurį ir tuo samčiu sukamaisiais judesiais nuo centro į išorę paskleisti tešlą. Panaršius Youtube, gali pagalvoti, kad visi naudojasi specialų tešlos paskleidimo įrankį, o ne samtį, bet radau vieną pavyzdį ir su samčiu. 😁
  10. Kadangi kepam ant kaitrios ugnies, blynelį reikės gana greitai apversti.
  11. Geriausia iškeptus lietinius dėti vieną ant kito į krūvą. Taip jie išliks karšti ir, kol visus iškepsite, dar labiau suminkštės.


Datulių kremas:
  • 100 g datulių pastos
    Mes pirkome „Datulės.LT“ pastą. Iš esmės, tam tiktų ir vientisai sutrintos šviežios datulės.
  • 80 g sojų pieno
  • 50 g vandens
Ką daryti?
  1. Į nedidelį puodą supilti pieną su vandeniu ir sukrėsti datulių pastą.
  2. Skysčiui šylant, vis maišyti ir trinti pastą, kol ji taps vientisu kremu.
  3. Valgyti su blynais, skrebučiais, tepti lietinių tortą, kabinti šaukšteliu 😊


2 comments :

  1. Sveikos, o kokį blenderį jūs naudojat? Maniškiai tik genda vienas po kito, kai tik sumąstau ką kietesnio (pvz riešutus) sumalti... O apie gilių malimą net nebesvajoju :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas! Na, mes buitinių blenderių su kietais produktais nekankiname, nebent labai mažą ko nors kiekį iki miltų smulkiname su paprasta kavamale. O rimtesnius dalykus tiesiog naudojame gamintus su profesionalia įranga - pvz., riešutų sviestą naudojame iš www.sviestuotas.lt. Sumoje gaunasi pigiau nei deginti blenderius. :D

      Delete