2014-04-26

Trinta dilgėlių sriuba su lęšiais ir garšvomis



Dilgėlių sriuba. Niekad jos neragavus, šis žodžių derinys gali nuskambėti ne itin viliojančiai. Taip buvo ir mums, bet lauktuvėms gavusios šviežių dilgėlių, juk turėjom su jomis ką nors pagaminti. Tiesą sakant, pradėjus ruošti sriubą dilgėlių kvapas nieko gero nežadėjo, bet visgi pabaigėm ją virti ir likom maloniai nustebintos pavasariškai žalios jos spalvos ir švelnaus skonio. Kvapas, tarp kitko, irgi pasitaisė - žodžiu, būtinai virsim dar!

Maždaug 1,5 l tirštos sriubos reikės:
  • 3 bulvių,
  • 1 morkos,
  • 1 kubelio daržovių sultinio,
  • maišelio dilgėlių,
  • saujos garšvų,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 1 didelio svogūno,
  • ~150 g sausų raudonųjų lęšių,
  • 2 lauro lapelių,
  • druskos, pipirų pagal skonį,
  • svogūno laiškų, krapų ir kepintų saulėgrąžų pabarstymui.
Ką daryti:
1. Atskiram puode išvirti lęšius.
2. Dilgėles nuplikyti verdančiu vandeniu.
3. Supjaustyti produktus: bulves - kubeliais, morkas - plonais griežinėliais, svogūną - stambokai, o česnaką sukapoti. Susmulkinti garšvas ir dilgėles. Su dilgėlėmis, nors ir nuplikytomis, atsargiai: jos turėtų nebedilginti, bet Dovilė vis tiek sugebėjo jas bepjaustydama nusidilgint, tad dėl viso pikto užsidėkit pirštines arba kokį nors maišelį. Užtat kai jos išvirs ir bus sutrintos - gerklės tikrai nenudilgins, būkit ramūs.
4. Dideliame puode pakepinti svogūną ir česnaką. Po poros minučių suberti morkas, dar šiek tiek pakepinti, tuomet suberti bulves, sutrinti sultinio kubelį, įmesti lauro lapus, užpilti maždaug pusantro litro vandens ir uždengus virti, kol bulvės ir morkos suminkštės.
5. Viskam suminkštėjus, sudėti dilgėles su garšvomis ir dar kelias minutes pavirti.
6. Sutrinti viską per kelis kartus kokteilinėje arba tiesiog rankine trintuve. Jeigu norisi skystesnės sriubos, galima tiesiog įpilti dar vandens. Suberti į sutrintą sriubą lęšius, gerai išmaišyti, pagal skonį pasūdyti ir įberti šviežiai maltų pipirų, o tada jau pilti į dubenėlius ir valgyti.
Labai tinka ant sriubos pabarstyti skrudintų saulėgrąžų, šviežių svogūnų laiškų ir krapų!


1 comment :

  1. Pagal šaldytuvo turinį truputį pamodifikavus labai gerai gavosi!

    ReplyDelete