2014-08-26

Traškūs kalafijoro gabalėliai su Tzatziki padažu

Kartais taip sunku nuspręst, ką šiandien valgyti. Tokių egzistencinių klausimų kamuojamos, vaikščiojom „Prismos“ daržovių skyriuj, kol pamatėm gražų ir nedidelį kalafijorą. Nusprendėm, kad reikia imt, nes kažkur kažką skaitėm apie kažkokius orkaitėj keptus kalafijoro gabalėlius, tai ką nors sugalvosim pakeliui namo. Kaip nors ten juos išvoliosim, pakepsim ir valgysim su kokiu nors padažu. Traškių gabalėlių derinys su padažu taip skaniai suderėjo, kad vienu prisėdimu beveik viską ir sukirtom.


  Kalafijorų gabalėliams reikės viso labo:
  • 1 nedidelės kalafijoro galvos,
  • 4-5 v. š. avinžirnių miltų (arba kitokių, bet su jais gaminti nebandėm),
  • visokių prieskonių: druskos, kokių nors ten česnakinių, žolelių (čiobrelių, baziliko) ir pan.
 Padažui:
  • 250 ml natūralaus sojų jogurto (nesaldinto) – jo galima įsigyti PC „Prisma“ (Kaune būna tikriausiai tik Pilies „Prismoje“),
  • 2 nedidelių agurkėlių,
  • 1-2 skiltelių česnako,
  • 1 v. š. citrinos sulčių,
  • žiupsnio druskos ir pipirų.
Ką daryti? 
Kepti kalafijorus:
1. Susmulkinti kalafijorą iki kąsnio dydžio žiedynų, nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu (nežinom, kodėl nuplikėm – tiesiog intuityviai, bet jūs irgi būtinai nuplikykit :D).
2. Avinžirnių miltus sumaišyti su norimais prieskoniais ir, užpylus trupučiu vandens, gerai išmaišyti, kad neliktų gumulėlių. Tuomet įpilti dar vandens ir šaukštelį aliejaus – tiek, kad gauta tešla būtų tokio tirštumo kaip lietinių tešla.
3. Pamirkyti kalafijoro gabalėlius tešloje ir šiek tiek nuvarvintus dėti ant aliejumi pateptos kepimo skardos.
4. Kepti iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol paviršius gražiai apskrus, o vidus suminkštės (apie 30 minučių, bet vis patikrinkit ir esant reikalui pavartykit, kad nepradėtų degt).
Valgyti šiltus, nes vėsdami nuo kalafijorų drėgnumo gali prarasti traškesį! Jei neturit reikiamų ingredientų Tzatziki padažui, iškepusius gabalėlius skanu valgyti tiesiog su kečupu arba kečupo-majonezo (veganiško!) mišiniu, bet mes primygtinai rekomenduojam išbandyti universalų Tzatziki padažą, tiksiantį valgyti ne tik su kalafijoro gabalėliais, bet ir, pvz., daržovių šiaudeliais, kukurūzų traškučiais ir šiaip visokias dalykais, prie kurių norisi rūgščiai gaivaus česnakinio padažo. Aišku, visada galima ir vieną šaukštais kabinti. :3



Tzatziki padažą pagaminti labai paprasta:
  1. Burokine tarka sutarkuoti 2 agurkėlius. Jei labai sultingi – galima nusunkti, bet šiaip nebūtina.
  2. Sumaišyti agurkus su sojų jogurtu, citrinos sultimis, druska ir pipirais, įspausti česnako pagal poreikį (1-2 skilteles).
  3. Stengtis neiškabinti šaukštu, kol kepa kalafijorai.

2 comments :

  1. Aaa, kaip užsimaniau. O kokius prieskonius dėjote jūs, kad gavosi tokios gražios spalvos tešla?

    ReplyDelete
    Replies
    1. na, patys avinžirnių miltai šiek tiek gelsvumo turi, bet dar dėjom vištienos prieskonių mišinį, kuriame yra visokių raudonų sudedamųjų dalių (aitrioji paprika, saldžioji paprika), dar kario, tai tikriausiai dėl jų šiek tiek paoranžiškėjo. : )

      Delete