2015-07-04

Naminis tofu

Jei nori prieš ką nors mažiau besidomintį kulinarija pasipuikuoti, gali tiesiog pasakyti, jog šiandien valgei, pavyzdžiui, salotas su keptu tofu (ir tahini padažu). Ir iš tiesų, tofu gali būti labai įmantrus dalykas. Ypač jei jį gaminiesi pats. Pačiame gamybos procese nieko įmantraus gal ir nėra, bet užtat kai ateina metas jį suslėgti... Čia ir prasideda visas smagumas. :D Taip taip, kai kurie žmonės turi tam specialiai skirtus presus. Bet mes nesam vieni iš jų ir norim jums įrodyti, kad nereikia jokios specialios įrangos, jei nori skanauti naminį tofu.



1 blokui tofu reikės:
  • 500 g sojos pupelių
  • vandens
  • 3-5 v. š. obuolių acto.
Ką daryti:
  1. Sojos pupeles užmerkti bent 5 valandoms.
  2. Vandenį, kuriame mirko pupelės, nupilti.
  3. Pagaminti koncentruotą sojų pieną:
    1. Dalį sojos pupelių (kiekis priklauso nuo jūsų kokteilinės tūrio) kokteilinėje suplakti su vandeniu. Vienai daliai sojos pupelių turėtų tekti maždaug trys dalys vandens, t. y. jei dedate puodelį sojos pupelių, reikės 3 puodelių vandens. 
    2. Gautą "pieną" prakošti per tankią marlę/sūrmaišį/užuolaidą ir gerai nusunkti.
    3. Kartoti procesą, kol visos pupelės bus pamelžtos. : ) 
  4. Dideliame puode sojų pieną virinti tol, kol jis užvirs. Besikaupiančias standžias putas šaukštu nugriebkit ir tik nepalikit puodo be priežiūros, nes tik užviręs sojų pienas laaabai linkęs išbėgti per kraštus!
  5. Pienui užvirus, puodą nukaisti nuo ugnies ir minutėlę leisti jam pravėsti. Tuomet pilti actą. Pradžiai - 3 šaukštus, o tada žiūrėti pagal situaciją. Pieną actas turi "sutraukti" ir jame turi atsirasti stambūs baltymų gabalėliai - tofu masė.
  6. Visą šitą darinį nukošti kiaurasamčiu, kiek įmanoma nusunkti karštą tofu masę ir dėti ją į sūrmaišį arba suvynioti į kokią nors skysčiui gerai laidžią ir standžią medžiagą. Tai reikėtų daryti kuo greičiau, kad tofu būtų imlus slėgimui ir sustingtų į dailų kepaliuką.
  7. Prislėgti tofu. Kur ir kaip - tegul pasireiškia jūsų fantazija, bet tikrai nereikia nieko prašmatnaus. Mes jį prislegiame tiesiog plyta. Svarbu, kad iš jo išsunktas vanduo turėtų galimybę kažkur nutekėti. Mes tam naudojam paprastą plastmasinį indelį kiaurais šonais, kuriame pradūrėme kelias skylutes. Iki šio inovatyvaus technologinio sprendimo naudojom tiesiog kiaurasamtį, bet tofu gaudavosi ne toks simpatiškas kaip dabar. : ) 

Mūsų tofu presas, susidedantis iš balkone rastos plytos, kažkokio indelio su dugne išdurtomis keliomis skylėmis ir dubens.


Gerai prislėgtą tofu galite valgyti jau po kelių valandų (kai jis pilnai atvės). Jis puikiai tiks gaminti tofinienę, salotas ir kitokius patiekalus, kur paprastai reikalingas kietas tofu. Galit iš jo, pavyzdžiui, pasigaminti varškinio sūrio analogą: įtrinti jį druska, česnaku, kmynais. Arba pagardinti kitokiais prieskoniais. Labai tinka kuminas ar kitokie indiški prieskoniai. Bet mes labiausiai mėgstam jį tik rupia druska pabarstyti ir valgyti su cinamoniniu žemės riešutų sviestu. Atradimų atradimas!


8 comments :

  1. O įdomu iš kitų augalinių pienų sūris išeina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiek žinau, tokiu principu sūris gaminamas tik iš sojų pieno. Bet galima padaryti sūrį iš pačių riešutų -- ne iš jų pieno. : )

      Delete
  2. O kur galima įsigyti sojos pupelių Vilniuje? Ačiū!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba diena, mes Vilniuj neapsiperkam, tai nelabai žinom. Bet turėtų būti didesnėse Maximose.

      Delete
  3. ar šitas tofu yra pjaustomas? aš visad gamindavau pagal Beatos virtuvės receptą, bet jis man išeina birus, kepsnelių nepasidarysi. Tad dairaus naujo gero recepto (o pas jus visi tokie!). Arba gal tai tik nuo suslėgimo priklauso?

    ReplyDelete
    Replies
    1. (ačiū už pagyrimą!) o tofu pagal šį receptą gaunasi visiškai pjaustomas, kaip varškės sūris. Bet jeigu nesuslėgsite sunku daiktu, tai gali gautis labai birus varškės sūris arba netgi varškė. Taigi suslėgimas tikrai yra svarbus! :)

      Delete
  4. O koks kiekis išeina iš 500 g pupelių? Apytiksliai :) Ačiū

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apie 600 g... Na priklauso, kiek vandens jame lieka nenusunkta.
      Čia nuotraukoje matote didelėje "pietų" lėkštėje esantį tofu gabalą iš 500 g pupelių. :)

      Delete