2018-10-23

Tobula veganiška bananų duona

Šita bananų duona buvo paskutinis mano bandymas iškepti tokią bananų duoną, kokios visada norėjau ir niekaip neiškepiau: purią ir lengvą, o ne kažkokį guminį džiovintais bananais atsiduodantį tešlos šmotą. Ir ji gavosi tobula! Iškilo net mūsų suklerusioje dujinėje – tokia aromatinga, saldi, puri ir kempiniška. Į tešlą įmaišiau šaldytų mėlynių – jos čia taip tinka! Daug šauniau nei kokie ten saldumu skonį uždominuojantys šokolado gabaliukai. Žodžiu, visą gyvenimą apie tokią bananų duoną svajojau. Gerai, gal ne visą gyvenimą, o pastaruosius 8 metus, nes iki tol bananų duonos konceptas man apskritai buvo nežinomas. 


Manau, jos tobulumo paslaptis yra ta, kad ji kepama su „baltų“ ir speltos miltų mišiniu, į ją dedama daug kepimo miltelių ir kad bananai trinami ne šakute, o plakami kartu su pienu ir aliejumi rankiniu plaktuvu – gaunasi puri emulsija.

Reikės:
  • 150 g kvietinių miltų
  • 100 g pilno grūdo speltos miltų (galima keisti pilno grūdo kvietiniais, bet su speltos miltais kepiniai turi mažiau „kombikormo“ skonio)
  • 130 g cukraus
  • 3 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 1 a. š. cinamono
  • 1/3 a. š. vanilinio cukraus
  • 320 g itin sunokusių bananų (su daug rudų taškelių) - tai būtų maždaug 3 vidutiniai bananai
  • 120 g sojų ar kito augalinio pieno
  • 45 g kokosų aliejaus (mes visad naudojame bekvapį, nes kokosų aliejaus kvapas labai „prasimuša“ kepiniuose ir mus erzina)
  • saujos mėlynių (arba razinų, šokolado gabalėlių, riešutų ir kitokių įmaišytinų ingredientų)


Ką daryti:

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Į didelį dubenį susijoti miltus. Įmaišyti kitus sausus dalykus: cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. 
3. Į plakimo indą sudėti bananus, kokosų aliejų (lydyti nereikia) ir supilti pieną. Plakti iki visiškai vientisos ir purios konsistencijos.
4. Supilti masę į miltų mišinį ir išmaišyti. Tešla bus nekieta, elastinga, lengvai maišoma. 
5. Atsargiai įmaišyti mėlynes (ar kitus norimus priedus). Norint, kad maišant jos nesusitrinų ir nenudažytų visos tešlos, idealu jas dėti šaldytas (ir neatšildytas).
6. Supilti masę į kokosų aliejumi išteptą formą, išlyginti ir kepti, kol gražiai paruduos. Mūsų senolė dujinė su šitu kepiniu kamuojasi lygiai valandą, tai jeigu jūsų orkaitės galingesnės, iškeps gal per kokias 40 minučių. 

Rėmiausi šiuo receptu, bet jį savaip modifikavau: https://lovingitvegan.com/vegan-banana-bread/

No comments :

Post a comment