2014-09-14

Bevarškėčiai - varškėčiai be varškės

Kai kuriems žmonėms tapus veganais sunku pamiršti sūrį, varškę ar kepsnio aromatą. Todėl yra kuriami pakaitalai, skoniu ir kitomis savybėmis primenantys pieno ar mėsos produktus. Mums tokio poreikio nėra, tiesiog nepasiilgstame, bet kartais netyčiom gaunasi kažkas, kas primena neveganišką maistą. Taip vieną kartą ir gavosi veganiški varškėčiai, kuriuos Dovilė pavadino bevarškėčiais. Varškėtiško skonio jiems suteikė sojų jogurto rūgštelė, o prie tekstūros prisidėjo namuose maltų avižų miltų birumas.


Dviems žmonėms reikia:
  • 1 stiklinės avižų miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • 1 v. š. maltų linų sėmenų (nebūtina)
  • 1 v. š. cukraus (nebūtina)
  • žiupsnio druskos
  • 1 sunokusio banano
  • 1 stiklinės sojų jogurto
  • 2 v. š. aliejaus
  • 2-3 v. š. vandens
Kaip gaminti?
  1. Sumaišyti sausus ingredientus.
  2. Į juos supilti jogurtą, aliejų, vandenį, sukrėsti šakute sutrintą bananą, 
  3. Viską gerai išmaišyti; tešla turi būti gana tiršta (juk tai „varškėčiai“!), bet jeigu visai nekrenta nuo šaukšto, įpilti dar 1-2 šaukštus vandens.
Tešla prieš kepimą
Įkaitinti keptuvę, patepti ją aliejumi ir šaukštu krėsti tešlą. Bevarškėčius kepti ant vidutinės ugnies. Apversti, kai blyno kraštai parus.


8 comments :

  1. o kokį būtent jogurtą naudojat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dažniausiai perkam "rainbow" ("Prismoje"), nes jis natūralaus skonio ir nesaldintas, tad tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams. : )

      Delete
  2. aaaišku. na, gaila, klaipėdoj prismos nėra. o tie alpro sojos desertai tiktų? nes man be šitų ir gefilus jogurto be laktozės (kuris su želatina) nepavyko nieko panašaus rasti :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. gaila, nes apskritai prismoj galima rasti visokių įdomių veganiškų dalykų, kurių nėra kitose parduotuvėse. : ( kaip ir kokiam nors thomas philipps'e.
      sojų desertas nelabai tiktų, nes jame nėra jogurto raugo, tad nebūtų tos rūgštelės beigi purumo. ir nežinau, kaip jis reaguotų į kaitinimą. gal ir gautųsi skanūs blynai, bet ne bevarškėčiai. : )
      o Klaipėdoj yra "Rimi"? ten būna sojų jogurtų, tik kitos firmos. berods, "Alpro". arba "Yoya". tik tiek, kad jie saldinti -- tuomet reikėtų atitinkamai pamažinti cukraus kiekį tešloje. nors kažkas kažkur sakė, kad būna ir nesaldintų kažkokių dar...

      Delete
  3. o, mes turim thomas philipps'ą, gal ten reiktų paieškot... rimi tai ne kartą tikrinau ir apart tų su želatina neradau. šiaip ar taip, ačiū! :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. thomas philipps'e jogurtų tai nebūna. bent jau Kaune. : ( užtat visokių saldumynų būna arba dar kokių įdomybių (pvz., kukurūzai su riešutų sviestu). : ) verta pasidairyt ir paskaitinėt sudėtis!

      Delete
  4. Kokius miltus galima būtų naudoti vietoj avižų? Negaliu jokių su glitimu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pačiose avižose glitimo nėra -- gali būti tik jo pėdsakų, tad jei turit stiprią alergiją, geriau rinktis žirnių, ryžių, kukurūzų, riešutų, grikių ir pan. miltus, bet tuomet reikėtų patikrinti, ar juose taip pat nėra glitimo pėdsakų, nes dažnai grūdai yra sandėliuojami kartu arba skirtingų rūšių miltai gaminami tame pačiame fabrike. galima tuomet rinktis 50 kartų brangesnius sertifikuotus kaip 'be glitimo' gaminius, yra ir miltų mišinių. bet kad gausis šitokie bevarškėčiai, garantuoti, deja, negalime.

      Delete