Labai norėjosi pusryčiams ko nors šilto ir kepto orkaitėje, bet namuose nebuvo jokių miltų - taip gimė šis apkepas, gerokai viršijęs lūkesčius. Apkepo viršus labai skaniai apskrunda, o viduje esantys obuoliai puikiai sušunta ir suminkštėja.
Ko reikės?
- 2 labai gerai sunokusių bananų
- 2 obuolių: vieno didelo, o kito mažo arba dviejų vidutinių
- avižų dribsnių (ne greitai paruošiamų!) -- kiekis priklausys nuo bananų dydžio
- maždaug 2 šaukštų maltų linų sėmenų
- maždaug 2 šaukštų smulkiai maltų skrudintų anakardžių riešutų (galima pakeisti avižų miltais arba tiesiog įdėti daugiau avižų dribsnių)
- šaukšto klasikinio Mi ir Do riešutų sviesto <3
- pusės apelsino sulčių (galima pakeisti citrinos sultimis -- tuomet prireiks kiek daugiau cukraus),
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 2 a. š. cukraus (galima ir sumažinti perpus arba nedėti visai, jei naudojamos apelsino sultys ir obuoliai saldūs)
- cinamono
- vanilinio cukraus
- skrudintų riešutų, razinų, džiovintų spanguolių -- ko tik turit po ranka ir ką norėsit rasti savo pyrage
- žiupsnio druskos!
Ką daryti?
1. Pradėti kaitinti orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
2. Nedideliais kubeliais supjaustyti visą didelį obuolį arba pusantro
vidutinio. Sudėti kubelius į kokį nors dubenėlį, užberti žiupsnį
druskos, cukrų, pagal skonį cinamono ir, užpylus apelsino sultimis beigi
viską išmaišius, palikti ramybėje, kol bus paruošta tešla.
3. Šakute gerai sutrinti bananus ir sumaišyti su sutarkuotu (burokine tarka) likusiu obuoliu.
4. Suberti į gautą masę linų sėmenis, anakardžių miltus (arba kitus
miltus, arba nieko), žiupsnį druskos, vanilinį cukrų, kepimo miltelius
ir avižų dribsnius. Avižų dribsnių reikia dėti tiek, kad tešla gautųsi
itin tiršta, bet drėgna, lengvai maišoma ir nebiri. Geriausia berti
neskubant ir, vis maišant, po truputį pridėti dribsnių, kol tešlos
konsistencija taps tinkama.
5. Gerai įmaišyti šaukštą riešutų sviesto ir suberti norimus priedus:
skrudintus riešutus, saulėgrąžas, razinas -- ko tuo metu norisi.
6. Ištepti du mažus kepimo indus arba vieną didesnį aliejumi. Šaukštu į
indo dugną sudėti obuolius, tvarkingai paskleisti, kad viskas būtų gražu
ir tolygu, o tada ant viršaus sukrėsti tešlą, gražiai išlyginti ir
pašauti orkaitėn maždaug 20-25 minutėms. Geriausia kepti, padėjus ant
skardos, jeigu netyčia pradėtų bėgti per kraštus obuolių sultys (taip
nutikti gali, jei kepimo indai prisipildė iki pat viršaus).
Iškepusio pyrago viršus turi būti gražiai parudavęs ir paskrudęs.
Ir atsargiai - nenusideginkit liežuvio, nes obuoliai labai karšti!
No comments :
Post a Comment